Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Tandarts-werkgevers: renseigneringsplicht vóór 1 februari

Geplaatst op: 12-01-2024, 09:56:08

Tandarts-werkgevers die bedragen betalen aan derden die geen btw op de factuur vermelden, zoals tandarts-zzp\'ers, moeten dit melden bij de Belastingdienst. Dit volgt uit de renseigneringsverplichting Uitbetaalde Bedragen aan Derden (UBD). Vóór 1 februari 2024 moet je de betalingen doorgeven die je hebt gedaan in het boekjaar 2023.

Wanneer renseigneringsverplchting?

Het gaat bij de renseigneringsverplichting UBD om het melden van uitbetaalde bedragen die je betaalt aan anderen dan werknemers. Wanneer in het boekjaar 2023 in jouw praktijk waarnemers of praktijkmedewerkers (zzp’ ers) werkzaam zijn (geweest) op basis van een overeenkomst van opdracht, dan heb je met deze verplichting te maken. Het gaat dan om personen die: 

  • niet in dienstbetrekking werken en 
  • een factuur uitreiken zonder vermelding van btw, bijvoorbeeld omdat de prestatie valt onder de medische vrijstelling.

Welke gegevens aanleveren?

Van de betreffende personen moet je via het gegevensportaal of Digipoort van de Belastingdienst, de volgende gegevens aanleveren: 

  • het bedrag dat je hebt uitbetaald (per betaling)
  • de datum waarop je hebt uitbetaald
  • naam, adres, geboortedatum en burgerservicenummer van de persoon aan wie je hebt uitbetaald.

Tot 1 februari nog de tijd 

Mogelijk heb je in de loop van het afgelopen boekjaar 2023 betalingen aan opdrachtgevers al gemeld bij de Belastingdienst. Dat kan namelijk gedurende het jaar per maand. Zo niet, dan heb je tot 1 februari 2024 de tijd om dit alsnog te doen.

Protest zorgsector tegen verplichting

De renseigneringsverplichting werd in 2023 ingevoerd. Samen met andere organisaties in de zorg hebben wij tegen deze lastenverzwaring geprotesteerd. Dit heeft echter helaas niet geleid tot een uitzondering van zorgaanbieders.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op onder info@intermedisaa.nl.

Bron: bijdragen van 10 januari 2024 van Karel Gosselink op www.knmt.nl

Ga terug naar de vorige pagina